ZAŠTO POLITIKA NE ŽELI OZDRAVLJENJE NK ČELIK ZENICA?

  • 12/11/2020

Od svog imenovanja, Upravni odbor NK Čelik Zenica čini sve kako bi bilo omogućeno da klub stabilizuje svoje poslovanje. Značajni pomaci su učinjeni, ali i dalje je jako dug put do oporavka. Neke stvari je neophodno učiniti kako bi klub uopšte mogao nastaviti egzistirati, a nažalost te stvari najviše zavise od politike. One politike koja ga je i uništavala cijelo vrijeme. I naravno kako to već ide po ustaljenoj političkoj doktrini, brojne stranke uzimaju NK Čelik „u usta“ u predizbornoj kampanji, ali pri tom ništa konkretno ne čine da bi zaista djelom pokazali da ovom simbolu Zenice žele iskreno pomoći.

SDA je uništila ovaj klub putem mnogobrojnih zloupotreba od svojih kadrova u organima kluba u periodu dužem od dvije dekade i nose ogromno breme za veoma loše stanje u kojem se nalazi NK Čelik. Njihova moralna i svaka druga dužnost bi trebala biti da učine sve u svojoj moći kako bi se klub oporavio nakon sistematske devastacije. Međutim, umjesto djela očito je da i dalje gledaju svoj interes pa tako vrše zloupotrebe obilježja kluba i koriste slogane „čelično naprijed do pobjede“, njihov kandidat za gradonačelnika Nezir Pivić se slika sa Čelikovim šalom, puštaju Čelikove pjesme na određenim skupovima, obećavaju 1.000.000 KM za klub, ali tek ako i kad pobjede, a do tada ono što mogu konkretno poduzeti u ovim trenucima za klub jednostavno ne žele učiniti. Zeničko – dobojski kanton može bez ikakvih problema izdvojiti potrebnih 240.000 KM da NK Čelik riješi dug prema Upravi za indirektno – neizravno oporezivanje BiH pošto SDA u kantonalnoj Skupštini  ima većinu, ali kada je potrebno učiniti djela pokazuju da ne žele pomoći. Tih 240.000 KM nije mnogo za Kanton, a našem klubu bi itekako mnogo značilo u borbi za opstojnost tradicije. Ipak, dobijamo odgovore od predstavnika Zeničko – dobojskog kantona, glavne kantonalne institucije koja inače nikada ništa nije učinila za najveći sportski kolektiv u kantonu, da nisu dužni pomoći klubu. Sramota bez presedana!

Prije par dana, FK Velež Mostar i HŠK Zrinjski Mostar su od Hercegovačko – neretvanskog kantona dobili 300.000 KM odnosno po 150.000 KM, zatim Gošk iz Gabele i neki Futsal club SG Mostar su dobili po 40.000 KM kao najobičniju pomoć klubovima za tekuće obaveze. Međutim, NK Čelik kao simbol Zenice, koji je u svojoj istoriji osvajao i evropski trofej i klub sa najbogatijom tradicijom u Zeničko-dobojskom kantonu iako ima pravi razlog, jer se njegov opstanak dovodi u pitanje, nije nikad dobio bilo kakvu pomoć od svog kantona, pa se i sad izbjegava to učiniti. Zašto SDA opet manipuliše i ne želi konkretno pomoći NK Čelik i zašto se Zeničko – dobojski kanton ponaša drugačije od ostalih kantona?! Zašto ne žele raditi u svom interesu? NK Čelik kao najveći sportski kolektiv iz Zeničko-dobojskog kantona i najvećeg grada Zenice u našem kantonu predstavlja i taj kanton i njegov interes! U čemu je problem da Zeničko – dobojski kanton nekad nešto učini za svoj najveći klub?

SDA izgleda nastavlja po starim navikama umjesto da iskoriste priliku da pokažu da su loše stvari pitanje ružne prošlosti, a da zbog svoje odgovornosti učine sve kako bi pomogli klubu kada već imaju političku moć te kako bi isti ostvario pretpostavke za ljepšu budućnost. Njihovi trenutni kadrovi stalno govore da su loša djela činili u stvari stari kadrovi, pa evo prilika novim kadrovima da učine dobro djelo za klub. I stari kadrovi su dobili šansu da pokušaju donekle oprati ružnu prošlost, ali su zaglibili još više. Sva suština je da su imali priliku, imate i vi novi kadrovi priliku da učinite nešto konkretno za klub i da vas ljudi cijene po tome. U čemu je problem, šta se čeka?

Međutim,  pitanje klupskog duga prema Upravi za indirektno – neizravno oporezivanje BiH jeste bitno, ali klub će već nekako naći način da to pitanje riješi uz pomoć Zeničko – dobojskog kantona ili bez njihove pomoći ako već nisu voljni kada najviše treba!

Ipak, NK Čelik nema moć da riješi brojna druga pitanja iz Sporazuma, koji Grad Zenica mora potpisati ako im je imalo stalo do simbola Zenice, poput reprograma duga prema Poreznoj upravi FBiH, rješavanja dugova prema Javnim preduzećima i drugih stavki koje je Vijeće Grada Zenica već usvojilo. Prema tome, iz tog razloga je razumno veći fokus na sporazumu sa Gradom Zenica čiji potpisnik mora biti gradonačelnik Kasumović u odnosu na dug prema Upravi za indirektno – neizravno oporezivanje BiH, a koji bi trebao riješiti Zeničko – dobojski kanton odnosno u prevodu SDA.

Inače, klub je juče izdao saopštenje o situaciji u vezi sporazuma sa Gradom Zenica. Gradonačelnik Fuad Kasumović ne želi potpisati sporazum i tako se budućnost kluba opet dovodi u pitanje. Za vrijeme Fuada Kasumovića na poziciji predsjednika kluba 2005. godine napravljen je najveći dug kluba na godišnjem nivou, imao je priliku podržati jednu zdravu priču u klubu i 2017. godine, ali je uslovljavao i očito mu nepodobnost teško pada te predstavlja veliku prijetnju. Umjesto podrške jednoj normalnoj priči u klubu, podržao je kriminogenog turskog „investitora“ Aydina Olguna i nametnuo ga Skupštini kluba, pa kada je ta priča doživjela totalni debakl i neslavno završila opet su Robijaši 1988 Zenica uskočili ispravljati krive Drine i spašavati klub te sada kada su i postigli određene pomake u interesu NK Čelik, gradonačelniku Kasumoviću opet je teško svariti da treba učiniti nešto u interesu tog kluba što ustvari predstavlja javni interes! Očigledno je lakše nuditi stečaj i gašenje, zvati Bilino polje Covidom – 19, psovati ime kluba, vršiti destrukciju i rušiti nešto što su naši preci stvarali godinama nego učestvovati u izgradnji, učiniti lijepo djelo, pomoći klubu i usrećiti brojne građane Zenice!

U ovom tekstu nismo spominjali ostale stranke, jer niti imaju političku moć niti čine nešto da pokušaju utjecati na odluke u interesu NK Čelik. Jasno je to dosad da se drže šutnje kada zagusti i da ih nije briga za zeničkog velikana. Ipak, imaju priliku…

NK Čelik Zenica ne postoji da zauzima bilo čiju političku stranu ili da služi kao političko sredstvo nego da se cijela Zenica ponosi svojim reprezentom, a ovo je borba za oporavak, ozdravljenje i depolitizaciju kluba. Nažalost, koliko god apsurdno zvučalo, sve to zavisi od politike!

Pitamo se, kada će se taj začarani krug prekinuti?! Pitamo se… Zašto političari ne rade u interesu građana Zenice među kojima je ogroman broj navijača i simpatizera NK Čelik? Zašto je teško učiniti nešto normalno za simbol Zenice? Zašto političari ne mogu vidjeti svoj interes dok rade dobra djela za javni interes? Zašto je sitni interes bitniji od uspjeha i sreće Zenice, najljepšeg grada na svijetu? Političari, zašto želite gašenje zeničke tradicije? Bezbroj zašto…

Razuvjerite nas bar jednom djelom, učinite ovaj put nešto normalno u interesu NK Čelik Zenica, jer taj klub bi trebao biti i vaš interes kao što je interes svih Zeničana! Prinuđeni smo vašim postupcima da ovako djelujemo iako želimo samo mir i uživanje s našim klubom. U suprotnom, ovo će biti rat u kojem apsolutno svi gube. Nije tajna ko stoji iza Starca! Uvijek k’o biva nečiji, a u stvari nikad ničiji! Naša politika i stranka je Čelik Zenica! SAMO ČELIK! Spinovi koji neki pokušavaju podvaliti ne mogu proći. No pasaran!

Robijaši 1988 Zenica neće nikada odstupiti od ljubavi i ponosa za zeničku svetinju! Ovaj klub je časno nastao 16. juna 1945. godine da bi se Zeničani rađali, disali, živjeli i umirali s njim, da bi pronosio slavu predaka i da bi žudno čekao potomke da preuzmu crno-crveni barjak, da bi postojao vječno!

Gradonačelniče, SDA, ostale stranke i političari imate priliku i konačno učinite nešto konkretno, ono što je potrebno i ono što se od vas zahtijeva do izbora u interesu ovog grada i kluba, jer Čelik je Zenica!